construim oras smart

Ce e un makerspace? Ce înseamnă STEAM?
Spațiile de tip makerspace sunt locuri în care oricine, creativ sau mai puțin creativ, poate să-și exploreze pasiunile folosindu-și imaginația cu ajutorul unei game variate de materiale, instrumente și echipamente tehnologice, care, în mod normal, nu se găsesc acasă, într-o sală de clasă sau într-un centru educațional. În general, aceste spații variază de la studiouri elaborate până la mici etajere pline cu elemente pentru meșterit, dar indiferent de mărimea echipamentului, acestea trebuie doar să încurajeze curiozitatea, descopeirirea și învățarea. Potrivit The Makerspace Playbook, „O colecție de instrumente nu definește un spațiu de meșterit. Acesta este definit de ceea ce permite el, și anume: making (a face)”.

Având în vedere că educația de tip STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte și matematică) vizează aceleași abilități și încurajează copiii să lucreze în echipă, să găsească soluții la probleme lor și să gândească critic, conceptele STEAM și makerspace sunt adesea folosite împreună. Chiar dacă cele două concepte nu se suprapun în totalitate, pedagogia folosită în spațiile de tip makerspace, împreună cu echipamentele puse la dispoziția educatorilor și a copiilor facilitează învățarea de tip STEAM, permițând copiilor să exploreze știința, tehnologia, ingineria, artele și matematica într-un loc dedicat explorării și inovării.

Ce legătură are arta cu tehnologia și cu educația de tip maker?

În mod tradițional, atunci când se discută despre educația STEM/STEAM, de cele mai multe ori oamenii se referă, în special, la cei patru piloni de bază a acestei curicule: științe, tehnologie, inginerie și matematică. Cu toate acestea, în ultimii ani s-a observat că existența și influența artelor în educația copiilor capătă o atenție sporită, făcându-se ușor tranziția de la STEM la STEAM.
Cu toate că educația de tip STEM a încorporat întotdeauna arta în curiculă, această schimbare a acronimului de la STEM la STEAM arată, de fapt, importanța educației prin artă asupra dezvoltării personale și academice ale copilului.

Când vorbim despre arte în educația copiilor, de cele mai multe ori ne gândim la pictură, desen sau muzică, dar educația artistică este mai mult decât arta expresivă. Include, de asemenea, subiecte preum istoria, științe sociale și lingvistică, toate reprezentând aspecte esențiale ale educației STEAM. Cumulând toate aceste arii, o educație prin artă comprehensivă, abordare regăsită în curicula MakerKID, dezvoltă abilități critice în comunicare, inovare și creativitate.

Cercetările au accentuat, din ce în ce mai mult, beneficiile includerii artelor în procesul de învățare, beneficii pe care le găsiți descrise aici.

De ce MakerKID?