MakerKID. Primul kid makerspace & STEAM hub din Transilvania.

Misiunea noastră e să dăm putere copiilor pentru a deveni inovatorii de mâine.

MakerKid este primul #makerspace & STEAM Hub din Transilvania dedicat exclusiv copiilor cu vârste între 3 și 12 ani. 

Fiind dotat cu materiale, echipamente și instrumente diverse, mini-makerii, împreună cu mentorii noștri, se pot implica în activități de tipul STEAM, activități creative și inovatoare cum ar fi imprimarea 3D, bricolaj, modelarea diferitelor materiale specifice lucrului cu mâna (ex. Metal, lemn, țesături), dar și cu jucării inteligente care permit dezvoltarea de activități în domeniul roboticii. Astfel, copiii makeri vor avea liber la imaginație și vor putea să dezvolte, să creeze, să exploreze și să inoveze propriile idei, proiecte sau chiar vise într-un mediu sigur, colaborativ și prietenos, lipsiți de presiunea eșecului, având încrederea că atât succesul, cât și eșecul fac parte din procesul cunoașterii.

Bianca Balea, doctor în sociologie, fondator al proiectului MakerKID, despre contextul în care a propus acest startup educațional în Cluj-Napoca

Experința vastă în studierea relației dintre copii și noile tehnologii, precum și interesul personal de a contribui la schimbarea paradigmei în educație – de la copiii care ascultă, la copiii care fac, m-au determinat să deschid Clujul spre această idee inovatoare care aduce foarte multe oportunități copiilor, indiferent de sistemul în care sunt școliți: public, alternativ sau homeschooled (școliți acasă). Suntem o echipă de oameni tineri, cărora ne place să experimentăm idei inovatoare, dar cu experiență în educația copiilor. 

Ce e un makerspace?

Spațiile de tip makerspace sunt locuri în care oricine, creativ sau mai puțin creativ, poate să-și exploreze pasiunile folosindu-și imaginația cu ajutorul unei game variate de materiale, instrumente și echipamente tehnologice, care, în mod normal, nu se găsesc acasă, într-o sală de clasă sau într-un centru educațional. În general, aceste spații variază de la studiouri elaborate până la mici etajere pline cu elemente pentru meșterit, dar indiferent de mărimea echipamentului, acestea trebuie doar să încurajeze curiozitatea, descopeirirea și învățarea. Potrivit The Makerspace Playbook, „O colecție de instrumente nu definește un spațiu de meșterit. Acesta este definit de ceea ce permite el, și anume: making (a face)”.  

S

Science

Știință

T

Technology

Tehnologie

E

Engineering
Inginerie

A

Arts
Artă

M

Math

Matematică

Educația de tip STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte și matematică) încurajează copiii să lucreze în echipă, să găsească soluții la problemele lor și să gândească critic. Conceptele STEAM și makerspace sunt adesea folosite împreună. Chiar dacă cele două concepte nu se suprapun în totalitate, abordarea folosită în spațiile de tip makerspace, împreună cu echipamentele puse la dispoziția educatorilor și a copiilor facilitează învățarea de tip STEAM, permițând copiilor să exploreze știința, tehnologia, ingineria, artele și matematica într-un loc dedicat explorării și inovării.

Citește mai multe despre programele MakerKID

Echipa MakerKID

Bianca Balea, fondator MakerKID, este doctor in sociologie şi de peste 10 ani este preocupată de modul în care noile tehnologii media influențează viața copiilor. Face parte din echipa EU Kids online România şi este membru fondator al Asociației Digital Lives România. La maker concepe programele educaționale și ține ateliere de storytelling, educație media și educație civică


Alexandra este absolventă a Facultății de Arte și este trainerul artist de la maker. Spune despre ea că este un om al artei si al frumosului și încearcă să transmită asta prin tot ceea ce face. Iubește natura, arta, animalele și oamenii. Pentru că e foarte îndemânatică și creativă, când e la maker o găsești mereu meșterind ceva.

Cristi este absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații Cluj-Napoca și un trainer pasionat de tot ce ține de tehnologie și fotbal 🙂 Tot ce face e planificat în cel mai mic detaliu, iar la maker și-a propus să transmită mai departe pasiunea pentru meșterit și importanța atenției la detalii.

Dacă ești un maker pasionat de lumea copiilor și vrei să te alături proiectului, contactează-ne!

Ne place să invităm artiști, ingineri, educatori sau makeri pentru a elabora împreună idei, activități sau pentru a ne familiariza cu noile tehnologii. Citește mai multe despre această inițiativă aici.